0 (216) 606 45 15
Topraklama raporu, pek çok kurum tarafından talep edilen bir yetkinlik belgesidir. TSE belgelendirme başta olmak üzere, marka tescili, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, belediye ruhsat işleri, iş güvenliği denetimleri ve itfaiye türü pek çok resmi kurum veya kuruluş topraklama raporu talep eder. Peki topraklama raporu kimlerden alınır? Herkes topraklama raporu verebilir mi? Tabii ki herkes topraklama raporu veremez. Topraklama raporları, elektrik mühendisleri odasına bağlı deneyimli ve bu konuda uzman kişiler tarafından verilmektedir.
Topraklama raporunun nerelerde kullanıldığı ve nasıl temin edildiğine değindikten sonra, bir de topraklamanın ne olduğu, topraklama kontrollerinin nasıl ve ne sıklıkla yapılması gerektiğine değinmek gerekebilir.
Topraklama; metal elektrotlarla ve levha elektrotlarla yapılan tesisatlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Elektrik yüklerinin toprağa aktarılması amacıyla uygulanan bir güvenlik önlemi olarak da tanımlanabilecek olan topraklama işleminin bakımı ve kontrolleri de son derece önemli bir husustur. Topraklama yaptırdıktan sonra topraklama raporu alabilirsiniz fakat kontrol ve bakımları devamlı olarak yaptırmanız şarttır.
Topraklama bakım süreleri sabit olmayıp, değişkenlik göstermektedir. Aşağıdaki bilgiler ışığında siz de topraklama bakımlarınızı düzenli olarak yaptırmalısınız:
Sanayi tesisleri ve ticaret merkezlerinde de periyodik olarak topraklama bakımı yaptırılmalıdır ve bu süreler de aşağıdaki şekildedir:
Sabit olmayan tesislerin topraklama bakımı da ihmal edilmemelidir. Bu tür tesislerin bakımlarına ilişkin bilgiler ise aşağıdaki şekildedir:
Sonuç olarak; topraklama raporu nedir, nasıl alınır, kimler topraklama raporu verebilir sorularının yanıtları başta olmak üzere topraklama ve topraklama bakımının önemi nedir, ne sıklıkla topraklama bakımı yaptırılmalıdır gibi soruların cevapları yukarıda bahsedildiği şekildedir. Bu bilgiler ışığında hem topraklama, hem de bakım işlerinizi aksatmamanız çok önemlidir.