Ana Sayfa / Hakkımızda / İletişim /

0 (216) 606 45 15

Topraklama Projesi

#

Herhangi bir iş yerine topraklama yapmadan önce proje çizimi yapılmalıdır ve buna da topraklama projesi adı verilmektedir. Fakat söz konusu olan topraklama projeleri çizilmeden önce çeşitli araştırmaların da yapılması gerekmektedir. Bu araştırmaları; toprak özgül direnci, binanın ne amaçla kullanıldığı, okul, yurt, apartman olup olmadığı gibi hususlar şeklinde sıralamak mümkündür. Hazırlanacak olan topraklama projesinin amacı ise olası riskleri minimum seviyeye indirgemektir. Projesiz şekilde yapılmaya çalışılan topraklamalarda çeşitli risklerin ve problemlerin varlığını inkar etmek mümkün değildir. Bu yüzden tüm topraklamalardan önce proje ve planlama yapılması büyük önem arz etmektedir.

 

Topraklama projesi hazırlanırken göz ardı edilmemesi gereken birkaç husus daha vardır. Bunları; TSE, kanun, şartnameler ve yönetmelikler şeklinde sıralayabiliriz. Bunların en önemlisi ise mimari plandır. Enerji giriş ve çıkışlarını belirlemek için temel etken mimari plan olduğu için, mimari planı topraklama projesi öncesinde dikkate almak gerekmektedir.

 

Bu noktada topraklama projesinin sac ayaklarından biri olarak kabul edilen mimari planın da çeşitli yönetmelik ve kanunlar çerçevesinde hazırlanmış olması lazımdır. Aksi halde bina için uygunsuz tesisat kararı çıkarılır ve topraklama yapmak da mümkün olmaz.

 

Topraklama projesinde yer alan topraklama değerlerini hesaplamak için binanın kullanım amacı, okul veya ev olması gibi hususların yanı sıra binadaki gerilim ve gerçek ölçülerinin yer aldığı bina planı dikkate alınması gerekmektedir.

 

Her alanda olduğu gibi topraklama alanında da belli bir proje ve planın geçerli olduğunu söylemek mümkün. Sağlam bir topraklamanın söz konusu olması için elzem koşullardan biri olan topraklama projesi de muhakkak topraklama öncesinde yapılmalıdır. Binanın planı, binadaki gerilimler, kulanım alanı gibi faktörlerin belirleyici rol oynadığı topraklama projesinin hazırlık aşamasından sonra yapılacak olan topraklama ile maksimum düzeyde güvenlik sağlanabilir.

 

Son olarak; kimi tesislerde kullanılması zorunlu olan temel topraklama ya da bina topraklama gibi işlemlerle ilgili de gereğinin yapılması çok önemlidir. Yıldırım toplayıcı görevi de gören temel topraklama işlemi sayesinde çok daha yüksek güvenlik önlemleri alabilir, termokaynak kullanarak topraklama ömrünün ve veriminin artmasını sağlayabilirsiniz.