Ana Sayfa / Hakkımızda / İletişim /

0 (216) 606 45 15

Topraklama Ölçümü

#

Topraklama tesislerindeki ölçümler temel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlar “toprak özendiricinin ölçülmesi” ve “dokunma gerilimlerinin ölçülmesi” olarak ifade edilebilir. Toprak özendiricinin ölçülmesinin amacı; topraklama empedansını veya topraklama direncinin önceden belirlenmesi için yapılır. Toprak özendiricinin ölçülmesi için dört sonda yöntemi kullanılırken, dokunma gerilimlerinin ölçülmesinde ise akım-gerilim ölçme yöntemi kullanılır.

 

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

 

Topraklama ölçümü normal ölçüm, toprak voltajı ölçümü ve toprak direnci ölçümü olarak üç farklı başlık altında ele alınabilir. Normal ölçüm yapılırken çubukların batırılacağı toprağın nemli olmasına dikkat edilmelidir. Nemli olmayan kuru topraklarda ölçüm öncesinde su yardımıyla toprak nemlendirilmelidir.

 

Normal Topraklama Ölçümü: Ölçüm aletinin P ve C çubukları aralarında 5-10 metre mesafe olacak şekilde nemli toprağa batırılır. Yeşil kablo cihazın E terminaline sarılır. Sonrasında ise sarı kablo P, kırmızı kablo da C terminaline sarılır. Bu şekilde normal topraklama ölçümü yapılmış olur.

 

Toprak Voltajı Ölçümü: Topraklama ölçümlerinden biri olan voltaj ölçümünü yapmak için anahtar öncelikle Earth Voltage pozisyonuna getirilir. Bu esnada toprak voltajı ekranda belirecektir. Ekranda 10 V’tan fazla değer varsa toprak direnci ölçümünün hatalı ölçülebileceğinden, bu durumun önüne geçmek için cihazın voltajı azaltılmalı yahut cihazın güç kaynağı ile bağlantısı kesilmelidir.

 

Toprak Direncinin Ölçümü:  Öncelikle test çalışması yapılmalıdır. Test için öncelikle anahtar 2000 ohm seviyesine getirilir. Aletin ışığı test butonuna bastıktan sonra yanacaktır. Sonrasında da dilerseniz 200 ohm ve 20 ohm değerlerine getirerek ölçüm yapabilirsiniz. Yalnız test butonuna bastığınızda kademe değiştirmemeniz gerekmektedir. Bu durumunda ölçüm hatası olacaktır. Eğer toprak direnci çok fazlaysa ekranda ….. değeri görünecektir. Bunun için ise toprak direncini çeşitli yöntemlerle düşürmek lazım. Mesela yukarıda da belirttiğimiz üzere toprağı nemlendirerek topraklama ölçümü yapabilirsiniz. Ayrıca bağlantı kabloları gevşek mi diye kontrol edilmelidir.

 

Ek olarak; topraklama ölçümü esnasında çubuklara da dokunulmaması gerektiğini belirtmemizde fayda var. Kabloların birbirine değmediğinden, altından veya üstünden geçmediğinden de emin olduktan sonra hatasız şekilde topraklama ölçümü yapabilirsiniz. Kesin ve hatasız topraklama ölçümü için çubukların temas etmediğinden, kabloların gevşek olmadığından ve toprağın direncinin azalması için yeteri kadar nemli olduğundan da emin olun.